Editie IV

 

De toneelschrijfdagen, vierde editie:
Opdracht en gevolg

10 t/m 13 mei 2006
De Balie, Amsterdam
Fotografie: Gerard Kogelman, Shishunk, Hiekelien.

Elke presentatiedag concentreerde zich op een van de inspiraties die de toneelschrijver beïnvloeden. Aan bod kwamen proza, poëzie, beeldende kunst – en het toneel zelf.


De Tasjesman
Iedereen die toneelwerk, hoe pril ook, onder de aandacht wil brengen van regisseurs, producenten, spelers en andere belangstellenden kan dat vanaf 16:00 uur inleveren op een manier die geheid de aandacht trekt.Port uur
Marcel Lenssen, Jan Ritsema, Annemarie Slotboom, Sandra Tromp Meesters en Thomas Verbogt vertellen over ontstaan en betekenis van hun toneel- en prozateksten.
Redacteur Ad van den Kieboom (De Geus) belicht de kant van de uitgeverij. Met fragmenten uit het debuutprozawerk Op de bank voor de televisie een lijf van toneelschrijfster Annemarie Slotboom, door de actrice Irene Slotboom.
Interviewer: Teuntje Klinkenberg.

Aansluitend presentatie van BoekWerk No= I. Alle teksten en essays die werden geschreven in opdracht van het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs gebundeld. Uitreiking van het eerste exemplaar aan personen wiens afzonderlijke functies bijdragen aan het geheel van een voorstelling. Gekozen is voor schrijfster Esther Gerritsen, dramaturge Marianne van Kerkhoven, producent Frans Lommerse, directeur Ellen Walraven en een nog nader te bekend maken regisseur/acteur.Verse Waar/Oud Repertoire
montage van nieuw en bestaand materiaal, gepresenteerd door acteurs van Toneelgroep Amsterdam, 't Barre Land, Dood Paard/Tg Monk en het Syndicaat.Panamarenko en de konijntjes
Door Marjolein Kommer live geïllustreerde lezing van de toneeltekst van Ditte Pelgrom. Acteurs: Acteurs: Ellik Bargai, Carola Bärtschiger, Bo Tarenskeen, Maureen Teeuwen, Daphne de Winkel.Port uur
De toneelschrijver spreekt zich de laatste jaren intensief uit over de wereld en geeft daarmee vorm aan vragen die voortkomen uit onze tijd. Bij wie wordt nieuw werk op welke manier ontwikkeld en met welke uitgangspunten? Gesprek met de schrijfinitiatieven van o.a. Generale Oost, Tg Alaska, Het Toneel Speelt, Het Paleis (be), Het Zuidelijk Toneel, Het Syndicaat, Hotel Dramatik en Gasthuis. Ook met de onafhankelijk werkende auteurs Suzanne van Lohuizen, David van Reybrouck (be) en Ragnhild Rikkelman. Interviewer: Lex Berger.

Presentatie nieuw werk
Älmhult van Miriam Boolsen. Acteurs: Carola Bärtschiger, Daphne de Winkel.
Intertoys van Marike op den Akker, een stuk voor twee poppetjes en tien acteurs. Met o.a. Luc Boyer, Manon Nieuweboer, Danielle van de Ven, Eva Zwart.
Speciale late night presentatie om 23.30! Fragment van Kale bomen ruisen niet, nieuw toneelwerk van Magne van den Berg. Acteurs: Ria Marks en José Kuijpers.

Opdracht & Gevolg is een coproductie met De Balie, in samenwerking met Uitgeverij IT&FB, en werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten en het VSB Fonds. Met een speciale bijdrage van Stichting ASK, Administratieve Serviceverlening aan Kunstbedrijven, Amsterdam.