Editie V

 

De toneelschrijfdagen, vijfde editie:
Ja, Nu een conferentie over actualiteit en theater

16 & 17 november: Huis van Bourgondië
18 november: Toneelacademie
Fotografie: Gerard Kogelman, De Nachtzuster.

Theatermakers spreken zich de laatste jaren opnieuw uit over de wereld. Actuele kwesties krijgen ruimte in een theatrale werkelijkheid. Zijn daarin antwoorden mogelijk? Vier productiepartners zetten deze vraag, elk vanuit ander perspectief, in het licht. Het Platform Theaterauteurs concentreert zich op de brandstof van iedere voorstelling: de tekst. Met maximale ruimte voor reflectie en verbeelding.

Vier productiepartners op vier locaties in Maastricht boden ruimte aan het totaalprogramma van Ja Nu. Deelconferentie, voorstellingen, première, ontmoeting, prijsuitreikingen en gesprek.


Port uur - De stand nu
Gesprek en ontmoeting met opvallende makers en schrijvers. Over de generositeit van kunstenaars die het niet kunnen laten mee te denken over mogelijke antwoorden op complexe vragen van onze tijd – en komen die ooit nader? Gasten ondermeer Adelheid Roosen (o.v.), Annemarie Slotboom, Ernst Braches, Dirk van Pelt, Janna de Lathouder, Christophe Aussums. Gespreksleider: Lex Bohlmeyer.

Er staat een boom in de weg
Exclusieve pre-premiere van deze nieuwe tekst van Annemarie Slotboom.
Drie mensen verliezen zichzelf wanneer blijkt dat hun geordende bestaan ontregeld wordt door ‘iets’wat groter en sterker is dan zij. Twee mannen, een vrouw en een boom vormen de basis van deze David Lynch-achtige tekst. Een tragi-komedie waarin de personages de grip op hun leven stukje bij beetje kwijt raken. Tot de chaos resteert!


Studenten van de Toneelacademie Maastricht laten de resultaten horen van een schrijfworkshop onder leiding van Thomas Verbogt.
Aansluitend vertelt theatermaker Carla Mulder over het bijzondere project Stills, waarvoor student-schrijvers worden opgeroepen tijdens de komende voorstellingenreeks een bijdrage te leveren.


Juryrapport en uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs
Juryvoorzitter Steven Peters leest de bevindingen van de juryleden voor. Minster van OC&W Maria van der Hoeven reikt de prijs uit aan de laureaat.

Uitreiking Edmond Hustinxprijs
De tweejaarlijkse toneelschrijfprijs van de Stichting Dramaastricht wordt, ook door minster Van der Hoeven, officieel overhandigd aan laureaat Arne Sierens. Sierens sluit af met een gesproken slotanalyse.


De uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs is dit jaar georganiseerd door het Platform onafhankelijke Theaterauteurs, in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Ontmoetingsplek, interviewhart, rustpunt, blader- en soms dansruimte. Het programma in de Platformbibliotheek was vrij toegankelijk, inclusief port uur en dj program.