Editie VI

 

De toneelschrijfdagen, zesde editie
27 t/m 29 april 2006
De Balie, Amsterdam
fotografie: Gerard Kogelman

De zalen zullen vol, de verhalen moeten vatbaar zijn. Terug naar de beproefde recepten? Het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs plaatst kanttekeningen bij een ontwikkeling, met bijzondere aandacht voor de toneeltekst.

Lees het verslag van 8weekly

Zaterdag 5 april


Dance of the holy ghosts, a play on memory
Openingsvoorstelling en Nederlandse premičre! Een tekst van Marcus Gardley
Met Steven A. Jones, Kimberly Gregory, Harriet Foy, Paul Medford, Jordan Mahome en Marcus Gardley.

Zes Amerikaanse acteurs, die PTa speciaal voor De Toneelschrijfdagen naar Nederland haalt, betoverden hun publiek met een muzikaal-poëtische werkelijkheid van woorden.
Ogenschijnlijk langs klassieke lijnen breekt de jonge New Yorkse auteur Marcus Gardley de dramatische conventies open en voorziet zijn theatertekst van een even humoristische als meeslepende, poëtische laag die niemand onberoerd laat. Gardley schetst een beeld van een samenleving via het verdichte portret van zijn kleurrijke vader, die zich met een idee-fixe in leven houdt – omdat hij niet anders kan.

"Hoewel je door het thema wellicht anders zou kunnen vermoeden, is Dance of the Holy Ghosts een heel humoristisch stuk. Doordat de acteurs op hun stoel blijven zitten en voorlezen vanaf papier, moeten ze het van hun intonatie en gezicht hebben. Het is echter allemaal zo beeldend dat je het hele verhaal moeiteloos voor je ziet.Dance of the Holy Ghosts is een must see. Het blijft een heldere, grappige en poëtische voorstelling waarna je met een smile on your face de zaal weer uit loopt." - Diana van der Sluis - 8WEEKLY.nl

Openingsessay
Voor iedere editie vraagt het Platform Theaterauteurs het gekozen vignet te voorzien van een gesproken essay. De zesde editie wordt officieel geopend door David van Reybrouck, winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004. Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Zijn nieuwste boek Slagschaduw verscheen in maart bij Uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

Niemand kan het van Hans Aarsman
Met Oda Spelbos als Hans Aarsman.

‘Kijken we wel goed? Wat doen onze ogen eigenlijk als de buitendeur achter ons dichtvalt, als de eerste schreden van de dag op de stoep worden gezet? We lopen hier massaal te suffen. In alle toonaarden en van alle kanten klinkt de roep om verandering. De wereld is niet goed genoeg. Het moet allemaal beter. Maar stel dat we de wereld niet eens hebben gezien? Dat we maar wat lopen te suffen?’


Hans Aarsman, ex-fotograaf, chroniqueur van het nog ongeziene, schrijver. PTa gaf Aarsman een vrije opdracht, hetgeen resulteerde in een nauwe samenwerking met actrice Carly Wijs voor zijn nieuwste stuk Niemand kan het. Na Aarsman’s eerdere succesvolle samenwerkingen met de acteurs Josse de Pauw en Tom Jansen is dit zijn derde stuk voor het theater.

MeeMeesteren
Het publiek kon in drie verschillende korte masterclasses onder de titel MeeMeesteren van binnenuit meemaken hoe een toneeltekst ontstaat en wordt verbeterd, hoe een filmscenario een nieuwe draai krijgt en hoe mondelinge verhalen de bron vormen voor een nieuw, fictief toneelstuk.

Leeskamertjes
In de kantoren van De Balie op de eerste verdieping worden teksten gepresenteerd in dynamische vorm. Dicht op de huid van de acteurs maakt het publiek tekstproeven mee en ontdekt het de nieuwste schrijvers van Nederland en Vlaanderen. In wisselrondes van ieder twintig minuten kan het publiek blijven of doorgaan naar devolgende ronde. PTa presenteert nog onontdekt werk in Leeskamertjes 1, daarnaast komen aan bod alle Opdrachtteksten die PTa in 2006 uitgaf, in Leeskamertjes 2.